Uzman Öğretmenler İçin İş Yükü Artacak

Uzman öğretmenler için iş yükü artabilir. Ocak ayında yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte, Zümre Başkanlığı konusunda dikkat çeken değişiklikler yapıldı. Yönetmelikte, özellikle istekli olmama durumuna ilişkin bir madde eklendi. Buna göre Zümre Başkanlığı görevi öncelikle gönüllülük esasına dayanarak talep eden öğretmenlere verilecek. Ancak bu göreve talip çıkmaması durumunda nasıl bir yol izleneceği sorusu akıllara geliyor.

Yönetmelikteki düzenlemeler Zümre Başkanlığı konusunda gönüllü bulunmaması halinde görevin önce uzman öğretmen ve ardından Başöğretmenlere devredileceğini açıkça belirtiyor. Bu durum, uzmanlık ve başöğretmenlik unvanı taşıyanların yükünü artıracağına dair endişelere yol açtı.

Zümre Başkanlığı Görevinin Zorlukları

Zümre Başkanlığı, eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesi açısından kritik bir görev olsa da, öğretmenlerin görev tanımı dışında yoğun emek gerektiren bir sorumluluk olarak öne çıkıyor. Görevin önemli bir kısmı; yıllık planların hazırlanması, zümre toplantı tutanaklarının düzenlenmesi ve diğer evrak işlerini kapsıyor. Ancak bu zahmetli görevin karşılığında maaş ya da hizmet puanı gibi bir katkı sağlanmaması, birçok öğretmenin bu görevi istememesine neden oluyor.

Uzman-Ogretmenler-Icin-Is-Yuku-Artacak-1-1024x576 Uzman Öğretmenler İçin İş Yükü Artacak

Ayrıca alan şefliklerinde olduğu gibi Zümre Başkanlığı için ek ders ücreti alınamıyor. İlçe veya il bazında Zümre Başkanlığı yapan öğretmenler yalnızca idari sorumlulukları kapsamında belirli puan kazanabiliyor. Fakat okul bazındaki Zümre Başkanlığı için herhangi bir puan ya da maddi ödüllendirme yapılmaması adaletsiz bir durum olarak değerlendiriliyor.

Uzman Öğretmenler ve Başöğretmenlerin Yükü Artacak

Yönetmelikte yapılan değişiklikler Zümre Başkanlığı görevinin doğrudan uzman öğretmenler veya Başöğretmenlere devredilmesine yol açtığı için bu unvanlara sahip öğretmenlerin iş yükünü ciddi şekilde artırıyor. Bu kişiler, halihazırda eğitim-öğretim sürecinde birçok görev ve sorumluluğa sahipken, Zümre Başkanlığı gibi yoğun iş gücü gerektiren bir görevin de üzerlerine eklenmesi eğitim camiasında tartışmalara neden oldu.

Uzmanlık ve başöğretmenlik unvanlarının, akademik başarı ve tecrübeye dayalı bir sistemle verildiği düşünüldüğünde, bu kişilerin fazla iş yükü altına girmesi eleştiri konusu. Görevlerinin ağırlığı göz önüne alındığında, Zümre Başkanlığı yapan öğretmenlere maaş iyileştirmesi ya da hizmet puanı gibi teşviklerin sunulması gerektiği öneriliyor.

Daha Adil Bir Sistem Önerisi

Zümre Başkanlığı görevini yerine getiren öğretmenler için mevcut yönetmelikte bir iyileştirme yapılması, bu sorunun çözümü için önemli bir adım olabilir. Özellikle uzman öğretmen unvanına sahip olanların, bu görevi üstlenirken karşılaştıkları iş yükünü hafifletmek adına maaş katkısı ya da hizmet puanı artışı gibi düzenlemeler yapılması, hem öğretmenler arasındaki adalet duygusunu güçlendirecek hem de bu görevi daha cazip hale getirecektir.

Zümre Başkanlığı görevi, eğitim süreçlerinin düzenli ilerlemesi açısından kritik bir rol üstleniyor. Ancak bu sorumluluğun adil bir şekilde dağıtılması ve öğretmenlere gerekli desteklerin sağlanması, eğitim sistemindeki sorunların çözümü için hayati önem taşıyor.

Share this content:

Yorum gönder