Öğretmenlere Çift Nöbet Verilebilir mi?
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi ve ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin nöbet yükü, özellikle personel sayısının yetersiz olduğu okullarda yeniden gündeme geldi. Bu kapsamda, “çift nöbet” uygulamasının hangi koşullarda yapılabileceğine ilişkin yönetmelik hükmüne dikkat çekildi.
Öğretmenlere Hangi Koşullarda Çift Nöbet Verilebilir?
İlgili yönetmelik hükmüne göre, müdür yardımcısı ve öğretmen sayısının yeterli olmadığı okullarda aynı personele haftada birden fazla nöbet görevi verilebiliyor. Bu düzenleme, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 44. maddesinde yer alıyor.
Yönetmeliğin 44. Maddesi Ne Diyor?
Söz konusu maddede, personel sayısının yetersiz olduğu eğitim kurumlarında müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilebileceği belirtiliyor. Düzenlemenin dayanakları arasında 16 Haziran 2016 tarihli ve 29744 sayılı Resmî Gazete ile 10 Temmuz 2019 tarihli ve 30827 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikler bulunuyor.
Çift Nöbet Uygulamasında Personel Yetersizliği Şartı
Bu tabloya göre çift nöbet, her okulda ve her durumda uygulanabilecek genel bir yöntem değil. Uygulamanın temel şartı, okulda müdür yardımcısı ve öğretmen sayısının nöbet görevlerini haftalık düzende karşılamaya yetmemesi olarak öne çıkıyor. Özellikle dikkat çeken nokta ise personel eksikliğinin, görev dağılımında doğrudan belirleyici olması.
Çift Nöbet Tutmayan Öğretmenler Ceza Alır mı?
Çift nöbet tutmayan öğretmenlerin ceza alıp almayacağı sorusu da gündeme taşınıyor. Ancak ilgili yönetmelik bölümü, esas olarak personel yetersizliği bulunan okullarda birden fazla nöbet görevi verilebilmesine ilişkin hükmü açıklıyor. Bu nedenle olası idari işlemlerin, somut olayın koşulları ve ilgili mevzuat birlikte değerlendirilerek ele alınması gerekiyor.
Share this content:



Yorum gönder